Faalangst

BLOG


In mijn praktijk krijg ik vaak dezelfde soort vragen. In deze blogs wil ik hier een antwoord op geven, waarbij het van belang is om goed te beseffen dat het om het algemene beeld gaat en dat het voor uw kind net iets anders kan liggen. Wilt u meer weten of maakt u zich zorgen, neem dan even contact op.

FaalangstFaalangst is bijzonder vervelend. Het is een te sterke stressreactie op bijvoorbeeld een toets, een spreekbeurt. Het gaat gepaard met een snellere hartslag, gespannen spieren, moeite om logisch na te denken, snelle ademhaling. De aanvallen- of vluchtreactie.


Iemand met faalangst is bang om iets niet goed te doen. Hij vindt het extreem belangrijk om het juist wel goed te doen. Mensen met faalangst verzinnen verschillende manieren om met deze situatie om te gaan.

Sommige kinderen willen het heel goed doen en gaan daarvoor extra hard leren. Ze gaan zelfs door als ze de stof eigenlijk al goed kennen. Dit zijn de kinderen die elke dag uren aan hun huiswerk besteden of al weken van tevoren met hun spreekbeurt bezig zijn. Op deze manier proberen ze de faalangst onder controle te krijgen.


Andere kinderen durven de confrontatie niet aan en bereiden zich juist heel slecht voor. Ze weten wel dat goed leren nodig is, maar om de een of andere reden lukt het ze niet. Ze kunnen zich niet goed concentreren, omdat er steeds paniekerige gedachten door hun hoofd spelen. Als het cijfer dan tegenvalt, beschermen ze zichzelf door te bedenken dat het door de slechte voorbereiding kwam en niet doordat ze niet slim genoeg zijn.


Ook het vermijden van spannende situaties komt regelmatig voor. Denk maar aan het kind dat steeds buikpijn heeft en niet naar school wil als er een belangrijke toets op het programma staat. Of het kind dat nooit vragen durft te stellen in de klas, omdat het bang is door de andere kinderen als dom te worden gezien.


Al deze oplossingen werken niet. De faalangst blijft en het kind zal regelmatig met slechte cijfers worden geconfronteerd. Hierdoor wordt het bevestigd in de gedachte dat het niet goed genoeg is.


Maar wat werkt dan wel? Als de faalangst ernstig is en het kind wordt belemmerd in het dagelijks functioneren is het belangrijk professionele hulp te zoeken voor een goede faalangsttraining. Hierbij leert het kind om op een andere manier te denken, niet meer negatief. De situatie is hetzelfde, maar de manier waarop je er naar kijkt, bepaalt welk gevoel je erbij krijgt, of je er rustig onder kunt blijven of juist heel gespannen wordt. Helpende gedachten kunnen dit proces ondersteunen. Faalangst gaat niet vanzelf over.

Als er wel sprake is van faalangst, maar nog niet al te ernstig, zou u kunnen beginnen met een aantal ontspanningsoefeningen. Deze helpen ook om de controle terug te krijgen op het moment dat de stress in alle hevigheid toeslaat.


Allereerst is het nodig om op een goede manier adem te leren halen. Kinderen met faalangst ademen vaak te snel of niet diep genoeg en dat kan overslaan in hyper-ventilatie, waardoor je hart sneller gaat kloppen, je gaat transpireren en je duizelig wordt. Door rustiger en dieper adem te halen, vermindert de spanning en wordt je rustiger. Als je gestresst bent, zul je vooral de borstademhaling toepassen en daardoor span je je schouders en nek aan. De buikademhaling is uitermate geschikt om te ontspannen.


Ontspanningsoefening

Ga liggen, staan of zitten terwijl je de volgende oefening doet. Het is moeilijk om volledig adem te halen als je ingezakt zit.

Leg je hand op je buik en de andere op je borst terwijl je inademt. Je weet dat je het goed doet, als de hand op je buik verder omhoog komt dan die op je borst tijdens het inademen.

Adem volledig uit. Laat je adem ontsnappen door je mond of door je neus. Als je uitademt, trek dan je buikspieren naar binnen en duw alle lucht uit je longen. Haal daarna weer diep adem door je neus en ga verder met diep ademhalen. Probeer tweemaal zolang uit te ademen als in te ademen, en alle lucht te verwijderen.

Probeer 5 keer achter elkaar diep adem te halen. Hiermee kalmeer je onmiddellijk omdat je hartslag en je bloeddruk naar beneden gaan, en omdat het je gedachten even afleidt van stressvolle zaken. Ga in een comfortabele positie zitten of staan en oefen deze ademhaling 5 keer achter elkaar.

Onthoud dat je buik enkele centimeters meer uit moet zetten dan je borstkas.

Als je de slag te pakken hebt, probeer het dan 10 of 20 keer achter elkaar. Merk het verschil in je lichaam en geest op, als je overspoeld wordt met zuurstof.

Doe dit altijd en overal. Nu je weet hoe je moet ademhalen, kun je deze techniek gebruiken als een onmiddellijk kalmeringsmiddel, elke keer als je overmand word door zorgen en spanningen. Je kunt je even afzonderen, maar 5 keer diep ademhalen terwijl je achter je bureau zit is eenvoudig, of als je onderweg bent, zelfs aan de telefoon. Gebruik het als een hulpmiddel om jezelf te kalmeren, wanneer dat maar nodig is.

Elke keer als je merkt dat je kort en oppervlakkig ademhaalt, schakel dan over naar diepere ademhaling. Je voelt je onmiddellijk minder gespannen.

Hoe meer je deze vorm van ademhaling oefent, des te natuurlijker zal het aanvoelen. Per slot van rekening haalde je als baby ook al op deze manier adem.

(bron: wikihow)copyright © 2009-2018  Linda Roozen. All rights reserved.

Leren bij Roozen

St Sebastianusstraat 1

5373 AC Herpen

info@lerenbijroozen.nl

06-12040215

0486-411058

KvK 17269290