Kind helpen

BLOG


In mijn praktijk krijg ik vaak dezelfde soort vragen. In deze blogs wil ik hier een antwoord op geven, waarbij het van belang is om goed te beseffen dat het om het algemene beeld gaat en dat het voor uw kind net iets anders kan liggen. Wilt u meer weten of maakt u zich zorgen, neem dan even contact op.

Hoe kan ik mijn kind helpen?Als een kind niet graag meer naar school gaat of als de resultaten tegenvallen, komt de vraag snel op 'Hoe kan ik mijn kind helpen?' Dat is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. U kunt vast prima rekenen en aan uw spelling en leesvaardigheid mankeert ook niet veel, maar dat wil nog niet zeggen dat u dit uw kind zomaar over kunt brengen. De manier waarop kinderen dit tegenwoordig leren verschilt nogal van de manier waarop u dat vroeger hebt geleerd. Als u uw kind de stof op een andere manier uitlegt, raakt het op school hopeloos in de war en bereikt u het tegengestelde van wat u beoogde.

In deze blog geef ik tips voor kinderen tot en met groep 4. Voor oudere kinderen geef ik tips in een andere blog.


Lezen

Voorlezen en samen lezen zijn van onschatbare waarde! Maak uw kind gratis lid van de bibliotheek en maak er een gewoonte van een keer per week een of twee boekjes te gaan lenen. Een boekje voor het kind om zelf te lezen, met wat hulp van u. En een boekje om voor te lezen. Hierbij gaat het er vooral om dat het een boekje is dat uw kind aanspreekt.

Maak van het samen lezen en voorlezen een vast ritueel, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. De meeste kinderen vinden voorspelbaarheid en vaste ritmes fijn.

Help uw kind bij het zelf lezen door een moeilijke woord langzaam voor te zeggen, als het kind blijft hangen. Het gaat nu vooral om het vloeiend en op toon lezen. Dit maakt het voor het kind leuker en is minder inspannend. Door dezelfde tekst een aantal keer te herhalen, iets wat kinderen graag doen, zal het kind de tekst steeds vlotter en mooier gaan lezen. Complimenteer het kind als het goed zijn best heeft gedaan of een stukje heel mooi heeft gelezen.

Maak ook eens gebruik van dagelijkse voorwerpen, zoals een pak hagelslag of een reclamefolder. Probeer er met uw kind achter te komen wat erop staat. Zo leert uw kind dat lezen nuttig is en dat je dat niet alleen in een boek doet.


Woordenschat

Kleuters zijn de wereld aan het ontdekken en u kunt ze helpen door te benoemen wat ze om hen heen zien en wat mensen om hen heen aan het doen zijn. Gebruik hiervoor volledige, goed Nederlandse zinnen. U stimuleert hiermee hun woordenschat en die is weer heel belangrijk voor het begrijpend lezen.

Ook voorlezen is een uitstekend middel om de woordenschat te vergroten. Zeker als u met uw kind even praat over wat u net heeft gelezen of wat het kind op de plaatjes ziet.

Ook voor grotere kinderen, die al zelf kunnen lezen, is het belang van voorlezen niet te onderschatten. U kunt boeken voorlezen met een veel hogere moeilijkheids-graad, en dus moeilijker woorden, dan de kinderen zelf kunnen lezen. Een alternatief zijn de luisterboeken, die gratis beluisterd kunnen worden via een app. Uw kind moet dan wel lid zijn van de bibliotheek.


Rekenen

Rekenen doen we onbewust eigenlijk de hele dag door. We tellen het aantal borden dat op de tafel moet, we bedenken hoe lang we nog hebben voordat we naar school moeten, we wegen de bloem af voor een taart, we berekenen of we genoeg geld bij ons hebben voor de boodschappen.

Door uw kind hiermee kennis te laten maken, leert het het nut van rekenen. Wat is er leuker dan met uw kind op een vrije middag iets koken of bakken? Laat uw kind eens de spullen afwegen, de juiste hoeveelheid water afmeten. Of laat een kind eens tellen hoeveel emmers water er in het zwembadje passen.

De sommen tot 10 moeten uit het hoofd worden geleerd. Door deze regelmatig te herhalen, lukt dat in de meeste gevallen vanzelf. U kunt hiervoor bijvoorbeeld bordspellen met dobbelstenen gebruiken, of domino of rummicub. Of wat dacht u van bingo om de getallen goed te leren.


Tafels

Als op school de tafels geleerd moeten worden, is het belangrijk dit thuis goed te oefenen. De tafels moeten vast in het hoofd komen zitten. Dat kan makkelijk door tijdens het uitlaten van de hond samen op een grappig melodietje de tafel te zingen. Op youtube zijn hier verschillende voorbeelden van te vinden.

Later kan je met een balspelletje de tafels door elkaar vragen. Degene die de bal gooit noemt een som, degene die vangt noemt snel het antwoord. En dan maar kijken hoelang je dat vol kan houden zonder te missen.


Geen straf

Zoals hierboven aangegeven is er heel veel mogelijk om jonge kinderen spelenderwijs te helpen bij het lezen en rekenen. In een latere blog zal ik nog wat tips geven over leuke, gratis, computerprogramma's en apps.

Belangrijk blijft dat je het leuk houdt en dat je het samen doet. Zo leer je je kind dat leren ook leuk kan zijn.


Oefenmateriaal

Heeft u toch behoefte aan oefenmateriaal, omdat uw kind ergens heel veel moeite mee heeft, dan kunt u op deze site oefenmateriaal vinden.

Verder vindt u er links naar een aantal goede oefeningen van derden.copyright © 2009-2018  Linda Roozen. All rights reserved.

Leren bij Roozen

St Sebastianusstraat 1

5373 AC Herpen

info@lerenbijroozen.nl

06-12040215

0486-411058

KvK 17269290